Rozprávačské Lodno

12. – 13. októbra 2024 sa konal už 26. ročník celoštátnej súťažnej prehliadky rozprávačov Rozprávačské Lodno v kysuckej obci Lodno. Súťažnú prehliadku rozprávačov už pravidelne  organizuje  Krajské kultúrne stredisko v Čadci a obec Lodno s podporou Žilinského samosprávneho kraja. Poslaním prehliadky je  podporovať, rozvíjať, zaznamenávať a uchovávať  čaro a umelecké hodnoty pôvodného rozprávačstva, uchovávať krásu a pestrosť slovenskej reči a rozvíjať ju vo vlastnom ústnom podaní.

V Lodne sa tak každoročne  schádzajú detskí i dospelí  rozprávači z rôznych kútov Slovenska – zo Spiša, Záhoria či Liptova, ktorí musia zvládnuť (v časovom limite do ôsmich minút) vystúpenie v spisovnom slovenskom jazyku, hovorovej reči alebo nárečí. Sme veľmi radi, že tento rok si úlohu „rozprávačky“ vyskúšala aj naša žiačka, šiestačka,  Lucka Masná.

Lucka svojím rozprávaním „O ťažkom živote školáčky“ pobavila všetkých zúčastnených a zaujala porotu natoľko, že sa umiestnila na 1.mieste vo svojej kategórii (deti 6-15 rokov).

Lucke srdečne blahoželáme.