Literárno-dejepisná exkurzia

11.10. 2024  sa žiaci 5.A, 6.A a 6.B zúčastnili literárno-dejepisnej exkurzie na Liptov. Hneď na jej 1.zastávke  obdivovali veľkosť priehrady  Liptovská Mara  a aspoň na chvíľu sa mnohí z nich cítili ako pri mori.

2.zastávka priviedla našich žiakov do obce Závažná Poruba, v ktorej mali možnosť navštíviť Dom Milana Rúfusa. Zoznámili sa tu s jeho  životom, ktorý tento výnimočný slovenský spisovateľ naplnil hľadaním pravdy a dobra. Pani sprievodkyňa žiakom v priestoroch Rúfusovho rodičovského domu porozprávala o jeho detstve, tvorbe, rodine a prostredníctvom recitácie niekoľkých jeho básní umožnila deťom spoznať krásu Rúfusovej poézie. Na záver si žiaci uctili spisovateľovu  pamiatku   položením kvetov a zapálením sviečok na jeho hrobe na miestnom cintoríne. 

Posledná, 3.zastávka exkurzie, znova vrátila žiakov k brehom Liptovskej Mary, tentokrát ale na Archeoskanzen Havránok, ktorý  predstavuje jedno z najvýznamnejších archeologických nálezísk na Slovensku. Archeológovia tu objavili a odkryli pozostatky sídliskaz mladšej doby železnej (4. až 1. storočia pred n. l.), ktoré dokumentuje prítomnosť keltského obyvateľstva  na zemí Slovenska.Naši žiaci  tak mali možnosť dotknúť sa  v priebehu jedného dňa nielen hladiny  Liptovskej Mary, ale zažili aj dotyk s históriou a krásou (Rúfusovej) poézie.